• I nadále je možné zasílat dokumenty elektronicky (čitelně ofocené), pokud Vám tato forma vyhovuje.
     
  • Pro chovatele: Pokyny pro odchov štěňat a veškeré nejdůležitější informace a formuláře
  • Návod: Jak na to - DNA profil - Výsledky do databáze zašlete jej na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
  • Pro budoucí majitele: Jak si vybrat štěňátko s průkazem původu

 

Zpráva předsedkyně KCHŠ

Vážení členové klubu, přátelé.

     Nebývá zvykem, aby výroční zpráva předsedkyně klubu byla v této formě, ale okolnosti, které nyní naši zemi postihly, mi zatím nedávají jinou možnost.

     Moje zpráva bude nejen za rok minulý, ale i takové menší ohlédnutí za minulé volební období. Pozorný člen si jistě všiml, že v posledních třech letech nastalo hodně změn, jak v systému fungování klubu, tak i v chovu. Ne všechno bylo na popud z naší strany, v mnoha případech jsme změny museli dělat v návaznosti na novou legislativu.  Hodně věcí se povedlo a celkově to beru jako krok kupředu. Samozřejmě byly věci, které nepotěšily, ale to prostě tak bývá. Věčnou kritiku na všechno a na vše, která se ozývá vesměs pořád ze stejných stran,  tu asi nemá cenu nijak dále rozebírat - ta byla, je a bude. Nelze se prostě zavděčit všem a někteří to mají vysloveně už jako koníčka, apriori vše jen negovat, aniž by dokázali dát vlastní vizi či pomoc.

     V loňském roce na podzim vešel v platnost nový standard, jenž rozpoutal mnoho diskuzí. Uvědomme si, že tento standard vyšel ze země jeho držitele, což je Německo. Různé nápady na jeho ohýbání nejsou na místě, je to platný standard, tudíž platí. Ráda bych také trošku zabrousila i do naší chovné základny, za poslední 2 roky se uchovnil rekordní počet jedinců a dle jistých ukazatelů tento rok bude asi v tomto trendu pokračovat. Podle statistiky ČMKU jsme na desátém místě v počtu zápisů na PK. Přijde mi trochu divné, že většinu zvířat vidíme jen na bonitaci a pak už nikdy, což je škoda.

     Chtěla bych poděkovat všem členům výboru za jejich obětavou práci, která není nijak honorována, je dělána ve vlastním volném čase a většinou se k této činnosti používají i privátní prostředky - např. telefony, PC, skladovací prostory aj. V současnosti je v klubu cca 300 členů a věřte, že vyhovět všem asi nelze, ale pořád jsme zájmový spolek, tudíž bychom měli mít stejný zájem, a to fungovat ku prospěchu plemene a celého spolku. Pokud má někdo nějakou připomínku, nápad, nějaký projekt, zlepšení aj., určitě jsme všemu otevřeni. Není nic snazšího, než napsat danou vizi včetně návrhu na řešení. Pokud bude nápad opravdu ku prospěchu plemene a spolku, určitě budeme projekt i danou osobu v její činnosti podporovat.

     Původně jsem měla připravenou jinou zprávu, ale v návaznosti na současný stav v celé Evropě těžko můžeme něco v nejbližších měsících závazně slibovat či plánovat. Každý rozumný a zodpovědný člověk staví na přední místo zdraví. Naříkat nad tím, že se ruší jedna výstava za druhou, že se nekonají akce naplánované už loni, opravdu není na místě. Tento mimořádný stav jsme nikdo neplánoval a nikdo si ho nepřál, a tak nám nezbývá, než tato opatření přijmout a vlastní ukázněností a disciplínou pomoci, aby se běžný život nás všech vrátil co nejdříve do normálních kolejí. Možná že nyní, ve volném čase, mnozí přehodnotí  co je opravdu důležité a kde jsou opravdové hodnoty.

     Přeji Vám i všem Vašim blízkým především zdraví, pohodu a radost s Vašimi čtyřnohými miláčky

15.03.2020                                                                                       
Mgr. Kristina Vaníčková
Předsedkyně KCHŠ