• I nadále je možné zasílat dokumenty elektronicky (čitelně ofocené), pokud Vám tato forma vyhovuje.
     
  • Pro chovatele: Pokyny pro odchov štěňat a veškeré nejdůležitější informace a formuláře
  • Návod: Jak na to - DNA profil - Výsledky do databáze zašlete jej na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
  • Pro budoucí majitele: Jak si vybrat štěňátko s průkazem původu

 

Zpráva jednatelky KCHŠ - př. Vaníčková

Příloha k  Zápisu z Výroční členské schůze KCHŠ, konané dne 21.2.2015 v Černošicích u Prahy


Zpráva jednatelky KCHŠ - př. Vaníčková


Dobrý den,

i já bych Vás zde všechny ráda pozdravila v novém roce a popřála, ať se Vám všem daří. Při ohlédnutí zpět k loňskému roku jsem trochu v rozpacích, co říci. Asi začnu tím hezčím, klub pořádal 3 výstavy, které byly velmi zdařilé, na speciální výstavě při EDS byla účast vskutku mezinárodní- z deseti zemí.  Na EVP v závěrečných soutěžích byl na stupních nejvyšších vlčí špic z českého chovu, za tento úspěch bych ráda chovatelce jménem klubu pogratulovala. Účast špiců byla na EVP veliká, jen škoda, že tam nebylo moc českých vystavovatelů, postrádala jsem tam právě ty, co nejvíce kritizují KCHŠ a ČMKU.  Právě tito lidé, co vedou  diskuze pochybných kvalit na různých sociálních sítích, mohli předvést celé Evropě, jak to má podle nich vypadat. No škoda, třeba někdy příště…

Podle různých statistik byla v roce 2014 nejpopulárnější rasa na světě pomeranian. Nikomu snad nemohlo uniknout, jaký nárůst tohoto plemene za poslední roky byl. Nebyla snad žádná větší výstava, kde by v závěrečných soutěžích nebodoval pomeranian,  Krásný a roztomilý pomík se prostě vyskytuje v různých reklamách po celém světě, byl jako hlavní hvězda jednoho z nejsledovanějších pořadů „Good morning America“, různé celebrity si ho pořizují jako módní doplněk. Ovšem tato popularita má i své stinné stránky, jako houby po dešti se mnoho chovatelských stanic tohoto plemene změnily prachsprostě na množírny. Není výjimkou ani tady v České republice. Podmínky některých rádoby renomovaných CHS jsou někdy až k pláči, místo výběhu ohraničené plácky pár m2, nejsou výjimkou ani klece v podobě králíkáren. Takto chovaná zvířata jsou prostě jen na chov a vydělávání peněz. Když mají to štěstí, že se dožijí věku, kdy už nejsou na chov, putují pryč někam na dožití.

Další problém, který se poslední dobou řeší, je chov. Často majitelé a chovatelé sprostě nadávají na bonitující a poradce chovu, dávají jim různá, zde ani nepublikovatelná, jména, protože jejich zvíře není puštěno do chovu. Chtěla bych touto cestou velmi poděkovat poradcům za jejich práci, která byla v poslední době provázena i různými výhrůžkami jinými ataky.. Pokud se někomu příčí jednání nebo postupy klubu, ráda bych zde připomněla, že být členem klubu není povinnost. Všichni členové při vstupu do klubu obdrželi stanovy, kterými se bez vyjímky klub řídi.

No a teď ta veselejší část, KCHŠ obdržel ke konci roku od ČMKU podíl ze zisku na EVP, za což bylo písemně poděkováno. Jelikož to jsou peníze pro členy KCHŠ, výbor klubu v lednu rozhodl, že na své náklady vypraví autobus na SVP v Miláně- informace jsou již měsíc na webu klubu. Přednost mají samozřejmě vystavovatelé. Nástupní místa jsou Brno-Praha-Plzeň. V případě zájmu Vám podám více informací.

Závěrem bych si snad dovolila doufat, že rok 2015 se ponese v klidnějším  a pohodovějším duchu než rok 2014.

Přeji hezký zbytek dne a děkuji za Vaši pozornost
Kristina Vaníčková