• I nadále je možné zasílat dokumenty elektronicky (čitelně ofocené), pokud Vám tato forma vyhovuje.
     
  • Pro chovatele: Pokyny pro odchov štěňat a veškeré nejdůležitější informace a formuláře
  • Návod: Jak na to - DNA profil - Výsledky do databáze zašlete jej na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
  • Pro budoucí majitele: Jak si vybrat štěňátko s průkazem původu

 

Zpráva DPCH - př. Smištíková

Příloha k  Zápisu z Výroční členské schůze KCHŠ, konané dne 21.2.2015 v Černošicích u Prahy


Zpráva dílčí poradkyně chovu pro trpasličí, malé a střední špice v barvě bílá a strakoš - př. Smištíková


Vážení přátelé,
dílčí poradkyní chovu jsem od srpna 2014. Statistika, kterou jsem sestavila, zahrnuje jen druhé pololetí roku 2014. Celková čísla budou přibližně dvojnásobná.

Zdá se, že zvláště u strakošů dochází k nárůstu populace, situace ale není až tak příznivá. Velká část chovných zvířat sice spadá do strakošů, ale jsou zde řazeni pro svoji vlohovost, nikoli pro barvu strakoše jako takovou. U strakoše by měla převažovat bílá barva a barevné skvrny by měly být rovnoměrně rozloženy po celém těle.
Proto jsem vypsala nejen počet chovných psů a fen, ale i to, zda se jedná o zvířata vlohová.

V barvě bílá i strakoš nadále přetrvává velká vzájemná příbuznost chovných jedinců. Proto děkuji každému chovateli, který je ochoten a má možnost absolvovat zahraniční krytí nebo importovat vhodného jedince. Jen tak se může chov těchto barev v různých rázech dále vyvíjet.


V roce 2014 došlo k vyvrcholení dlouho kulminujících problémů s barvami, nejen u strakošů. FCI uznává rodokmeny z celého světa. Ale například Amerika má svůj vlastní vzorník barev pomeraniana. Proto se nám zde začaly rodit barvy, které velmi nešťastně zasahují do citlivého tématu toho, jak jsou barvy tradičně vedeny v rámci Evropy.

Bohužel ne všichni naši chovatelé unesli v klidu a důstojně tíhu tohoto dopadu. Především prosím všechny, aby měli na paměti prospěch plemene jako celku. Nelze označovat štěňata tak, aby se napasovala do nějakých kolonek bez ohledu na genetiku. Ve svém důsledku by to znamenalo poškození chovu a dlouholeté cílevědomé práce ostatních chovatelů.

Dovedete si například představit, že by majitel bílé fenky jel v dobré víře na krytí, a na místě zjistil, že zdánlivě bílý pes má hnědou pigmentaci místo černé? Stejný případ a špic zdánlivě oranžový nebo krémový, ve skutečnosti ale světle hnědý. Hnědý pigment nelze zaměňovat za zesvětlení pigmentu černého.

Chudák chovatel by se pak na poradce chovu a ostatní chovatele právem zlobil, že i jemu by se začala rodit štěňata s problematickou barvou. Je úkolem poradce chovu postarat se, aby k tomu nedošlo a bránit chov původních, zde tradičních barev. Tj. je NUTNÉ za každou cenu rozlišit, s jakou barvou máme u konkrétního psa co do činění.

Za sebe prosím, aby mi chovatelé uváděli barvy narozených štěňat co nejpravdivěji. Štěňatům nebude plemennou knihou do průkazu původu zapsáno nestandard, pouze skutečná barva.

Je však zároveň vhodné důrazně připomenout, že chovatelským cílem klubu jsou a zůstávají jen ty barvy, které mají vypsány své kategorie v rámci klubové a speciální výstavy KCHŠ.

Naštěstí věda hraje v náš prospěch a máme možnost využít novinky v oblasti genetiky. Jde předem zjistit, zda ze spojení dvou jedinců vznikne např. hnědý nebo vlkošedý potomek. Můžeme předem vyloučit nebo potvrdit, že se narodí barvy, které nejsou chovatelským cílem klubu a působí chovatelům zbytečné obtíže. Lze se tomu vyhnout.

Proto jsem pro členy KCHŠ vyjednala partnerství s genetickou laboratoří Genomia, která je ochotna poskytnout našim členům 10% slevu na své služby.

Testují se tzv. lokusy. Jejich výsledky mají mezi sebou určité vztahy a mohou definovat, zda se nám po daném jedinci v kombinaci s jedincem jiným narodí chtěné zbarvení srsti, či se tím naopak můžeme vyhnout zbarvení nechtěnému.

Jeden test stojí po slevě 900 Kč, tedy cenu jedné výstavy. Jsou to velmi vhodně investované peníze. Obraťte se na mne, ráda vysvětlím možnosti či odeberu vzorky DNA pro rozbor.

Tyto testy nám dokonce dávají možnost zapojit v případě nutnosti barvy, které se s chovatelským cílem klubu neslučují. Můžeme totiž pomocí testů zajistit, že se narodí potomci v barvách patřících do chovatelského cíle klubu. Ale pozor, i nechtěné vlohy přetrvávají do další generace. Je tedy nutné pečlivě zvažovat, co a jak použijeme.

V závěru mi dovolte technickou připomínku:
V přihláškách štěňat není vhodné nic nadměrně škrtat nebo dokonce přelepovat korekčními páskami. Nepovede-li se vám něco vypsat, obratem vám na email nebo poštou zašlu nový tiskopis.

Děkuji vám za pozornost a přeji vám čistou radost z chovu a hodně chovatelských úspěchů.
Jaroslava Smištíková