• I nadále je možné zasílat dokumenty elektronicky (čitelně ofocené), pokud Vám tato forma vyhovuje.
     
  • Pro chovatele: Pokyny pro odchov štěňat a veškeré nejdůležitější informace a formuláře
  • Návod: Jak na to - DNA profil - Výsledky do databáze zašlete jej na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
  • Pro budoucí majitele: Jak si vybrat štěňátko s průkazem původu

 

Zpráva HPCH - př. Bartušková

Příloha k  Zápisu z Výroční členské schůze KCHŠ, konané dne 21.2.2015 v Černošicích u Prahy


Zpráva hlavní poradkyně chovu; poradkyně pro malé a střední špice mimo barev bílá a strakoš - př. Bartušková


Vážení členové KCHŠ,
vítám vás na dnešní členské schůzi a zároveň vám chci poděkovat, že jste si udělali čas a do Černošic dnes přijeli, i když to někteří z vás mají poměrně daleko.
Jsem ráda, že je mi dána možnost alespoň jednou ročně vás informovat o dění v chovu. Ubezpečuji vás, že poradci pracují na 100% a někdy i nad rámec svých povinností.
V současné době je aktuálním tématem fontanela. Fontanela je vyřazující vada z chovu a toto opatření má jistě své opodstatnění. Upozorňuji, že náš klub je garantem plemene, že chováme pod FCI a je žádoucí dodržovat standard. Nevidím tedy jediný důvod, proč by měli být jedinci s tímto zdravotním problémem zařazováni do chovu. Vždyt´ prioritou každého slušného chovatele by měl být chov na zdravých jedincích, schopných přirozené reprodukce, s cílem odchovávat zdravá a životaschopná štěňata. Někteří by si měli uvědomit, že pejsek opravdu není hračka, ale živý tvor, který vnímá bolest, strach, radost a ne plyšák zakoupený v hračkářství. Odpust´te mi to přirovnání, ale kdyby mi někdo řekl, že si koupí ode mě štěně jako hračku pro děti, tak ho vyhodím tak rychle, že i velká vrata mu budou malá. Trochu citu by někdy neuškodilo!
Dalším diskutovaným tématem jsou barvy.V barvách nastal velký posun a myslím, že to bude jen ku prospěchu plemene, které je, co se barev týká, velmi, velmi specifické.
Na plemennou knihu byla předložena žádost o rozšíření barevného vzorníku o barvy, které se běžně vyskytují, ale nebyla možnost je zapisovat. Předsednictvo ČMKU nám vyšlo vstříc a barvy u štěňat se budou zapisovat dle skutečnosti bez toho, aby měla štěňata v rodokmenu razítko nestandard. Usnadní to práci chovatelům i poradcům.Neznamená to však, že všichni jedinci budou vhodní do chovu. Týká se to především jedinců s bílými znaky narozených z jednobarevných linií. Tito jedinci do chovu jednobarevných nepatří a do chovu strakošů nic nepřinesou. Jiná situace je ale u štěňat , která mají bílé znaky a pochází ze strakošů. Tyto jedince není žádoucí vyřazovat, protože v chovu strakošů mají zcela jistě své uplatnění.
Co se týče zdraví, apeluji na všechny chovatele, aby nepodceňovali zdravotní stav svých miláčků. Luxace pately, DKK, DLK a také celá řada onemocnění oka je spojena s genetickou predispozicí , a proto je dobré je v chovu důsledně hlídat a mít pod kontrolou. To se dá jedině odborným vyšetřením u veterináře, který k tomu má oprávnění a je posuzovatelem oficiálně k tomu určeným.

Chov malého a středního špice u nás má velmi dobrou úroveň. Svědčí o tom i zájem o naše odchovy v zahraničí.

Chovatelé by si ale měli uvědomit, že není žádoucí odchovávat malé špice a už vůbec ne špice střední v typu pomeraniana. Malý špic a střední špic se od pomíků liší nejenom velikostí, ale i typem. To by měl mít na paměti každý chovatel.
V roce 2014 jsem v rázu malém vystavila 72 krycích listů a narodilo 195 štěňat z toho 103 pejsků a 92 fenek. Před zápisem uhynulo 15 štěňat.
Nejvíce rozšířená je barva orange-sable a naopak dobře na tom nejsou barvy vlkošedá, oranžová, hnědá a černá.

V rázu středním jsem vystavila 18 krycích listů a narodilo se 35 štěňat. Z toho 18 pejsků a 17 fenek.
Není to mnoho, ale bud´me vděční alespoň za toto číslo. Chovu středních špiců se věnuje jen pár chovatelů a patří jim velké poděkování, že zůstávají věrni tomuto velikostnímu rázu i přesto, že se jim kolikrát hůře prodávají štěňata. Bohužel střed´áci tolik oblíbení ve Skandinávii si u nás stále hledají své obdivovatele.

Závěrem bych chtěla poděkovat paní Mgr. Kristíně Vaníčkové, slečně Jarce Smištíkové a Ing. Jančíkovi za obětavou práci pro klub při řešení otázky barev. Dále děkuji všem chovatelům a členům KCHŠ, kterým není lhostejná budoucnost našeho plemene a aktivně se zapojují a pomáhají, kde je potřeba.

Děkuji za pozornost a přeji vám klidný rok 2015

Lucie Bartušková